At kondolere

Når man kondolerer, udtrykker man sin omsorg og sin medfølelse til mennesker, der har lidt et tab. Begrebet ”at kondolere” er gammelt og faktisk latin for ”jeg føler smerte”, men det er kort og præcist og viser omsorg i en svær tid. Det er imidlertid ikke noget, man skal sige – slet ikke, hvis det føles fremmed. I stedet kan du sige ”det gør mig ondt” eller slet og ret give et kram, skabe øjenkontakt eller andet, der også udtrykker omsorg.

Af og til taler man om kondolencekort – det er det kort, der følger med en bårebuket til begravelsen eller bisættelsen. Kortet er ikke beregnet til så meget andet en at skrive dit navn på, så de efterladte ved, hvem de skal takke, når højtideligheden er ovre, men du kan godt skrive en enkelt sætning eller to på.

Gem dog den lange tekst til et egentligt brev eller en såkaldt kondolencebuket, som typisk sendes hjem til de efterladte frem for til højtideligheden. Heller ikke her er det imidlertid nødvendigt at skrive så meget – et helt enkelt ”Kære …….. Det gør mig ondt at høre, at du har mistet din far. Mine varmeste tanker til hele familien” er nok. Det er det at udvise omsorg og medfølelse, der er det vigtigste – det betyder meget, når man er i sorg og har mistet et fast holdepunkt i sin hverdag.